Gevelreiniging, hoe belangrijk is dat?

Gevelreiniging betekent het reinigen van de gehele gevel van uw woning of bedrijfspand, exclusief de ruiten. Vaak is de voorkant van uw bedrijf het eerste wat uw toekomstige klanten zien. Daarom is het erg belangrijk om deze goed schoon en netjes te houden, het liefst door een professioneel en ervaren schoonmaakbedrijf. Wanneer u hier niets aan doet kan door verstrijken van de tijd het uiterlijk van uw gevel flink aangetast worden! Omdat veel mensen niet bekend zijn met de ins en outs van gevelreiniging, wordt hieronder zoveel mogelijk informatie over gevelreiniging uiteengezet, zodat u een welingelichte keuze kunt maken.

Wat zijn mijn opties in gevelreiniging?

Gevelreiniging is gevarieerder dan u misschien op het eerste gezicht denkt. Voor elke situatie is er een vorm van gevelreiniging. Alleen een erkende gevelreiniger zal in staat zijn om de juiste reiniging op het juiste type gevel toe te passen.

Stoomreiniging
Een van de oudste methodes om een gevel weer schoon te krijgen is stoomreiniging. Wilt u dit zelf doen, dan is de kans groot dat u schade veroorzaakt. Naast het feit dat de stoom onder grote druk op de gevel wordt gespoten en dat daardoor schade kan ontstaan, zorgt de stoom zelf ook voor problemen. De hitte van de stoom lost zouten op in de gevel en hierdoor ontstaat zout-uitbloei. Maar, het is niet geheel zonder voordelen. Stoomreiniging is bijzonder grondig en kan, mits goed uitgevoerd, vooral voor gezonde baksteengevels een prima optie zijn.

Chemische reiniging
Vroeger was chemische reiniging van een gevel erg schadelijk voor het milieu. Er wordt echter steeds meer gewerkt met milieuvriendelijke chemicaliƫn. Maar chemische reiniging kan wel dubbel werk zijn. Bij chemische reiniging wordt namelijk ook gebruik gemaakt van water en/of stoom, om de chemische schoonmaakmiddelen weer te verwijderen. Dit kan dus als dubbel werk aanvoelen!

Stralen
Stralen is precies wat u denkt. Het onder grote druk en snelheid afschuren van de verontreiniging met zand. Dit is een van de meest bekende reinigingsmethodes en vaak zeer effectief. Doordat er een klein laagje van de gevel wordt gestraald, ontstaat er een geheel nieuwe gevel! Tenminste, zo lijkt het. Bij het stralen van een gevel zijn een aantal oorzaken van groot belang. Onder andere het materiaal waarmee wordt gestraald, de afstand van de spuit tot de gevel en met name de druk. Laat dit alleen doen door een professional zodat de gevel niet ongelijkmatig of te ver wordt gestraald!

Laserreiniging
Laserreiniging is een van de laatste ontwikkelingen op het gebied van gevelreiniging. Het is enorm tijdrovend maar wel effectief. Door het langdurig laseren van de gevel wordt verontreiniging weggebrand. Laseren werkt vooral bij gevels met een lichte kleur. Als deze techniek gebruikt wordt bij donkere gevels ontstaat er een verontreiniging, waarvan de oorzaak nog niet is vastgesteld. Dit kunt u bijvoorbeeld zien bij het stadhuis van Rotterdam.

Mechanische reiniging
Het allernieuwste op het gebied van gevelreiniging is mechanische reiniging. Een robot wordt ingezet om uw gevel te poetsen. De voordelen hiervan zijn duidelijk, robots worden niet moe en zijn in staat om constant dezelfde druk toe te passen. Op die manier behoudt u een gelijke gevel. Daarnaast is dit ook een zeer positieve ontwikkeling voor de gevelreiniger. Deze hoeft niet meer op zeer grote hoogte te werken.

Graffiti verwijderen

Graffiti, is het nou kunst of vandalisme? In ieder geval roept graffiti vaak op tot verdere verloedering van een gevel en is dus voor veel bedrijven een vervelend stukje vandalisme. Graffiti verwijderen moet erg zorgvuldig gebeuren! Ga dus niet zelf aan de gang met borstels, want u kunt zo mogelijk nog meer schade aanrichten dan de graffiti zelf. Neem snel contact op met ons. Aan de hand van de gebruikte verf en gevel bepalen wij de correcte verwijderingsmethode.

Terug naar het overzicht