Hoe bespaar ik op mijn schoonmaak?

Voor veel bedrijven is schoonmaak een grote kosten post of een tijdrovende klus. Als u zelf schoonmaakt, dan is het verstandig om hier planmatig in te denken. Niet zoals thuis alles schoonmaken maar alleen datgene wat echt vies is, is bijvoorbeeld een idee. Er zijn ook andere schoonmaaktips speciaal gericht op bedrijven. Daarnaast wordt duurzaamheid steeds belangrijker, in alle aspecten. Daarom hieronder wat schoonmaaktips om uw schoonmaak duurzamer en voordeliger te maken!

Makkelijke schoonmaaktips

Het is onmogelijk om elke schoonmaaktip voor bedrijven op te schrijven, al is het alleen maar omdat je dan tot in het kleinste detail moet treden. Daarom wat algemene tips waarmee u snel kunt besparen.

Goede deurmat

Ten eerste is het belangrijk om te voorkomen dat ruimtes snel vies worden. Dit lijkt vanzelfsprekend. Maar veel bedrijven bezitten niet eens een deurmat. Een gemiddelde deurmat mag echt groot zijn, dus zeker een meter of vijf. Zo haalt u echt het meeste vuil van de schoenen. Via de schoenen komt namelijk het meeste vuil binnen.

Denk ook eens aan de aanschaf van mokken en dienbladen. Dat staat steviger en zo voorkomt u gemors. Bovendien kunt u daar weer uw bedrijfslogo op plakken, dat staat ook een stuk leuker.

Maak niet onnodig schoon

Ten tweede is het belangrijk om niet te veel schoon te maken. Dat werd hierboven ook al even genoemd. Maar ruimtes die niet veel gebruikt worden hoeven niet schoongemaakt te worden om dat dat nu eenmaal de afspraak is. Wees hier slim in!

Let op het onderhoud bij aanschaf

Ten derde, probeer proactief te zijn in de schoonmaak. Als u een nieuwe vloer laat leggen, zorg dan dat deze onderhoudsarm is. Hetzelfde geldt voor eigenlijk alles. Kijk goed naar hoeveel onderhoud ze vergen en vraag u af of dat niet minder kan. Dat kan echt gigantisch schelen!

De juiste schoonmaakmethode

Ten vierde is het kiezen van de juiste schoonmaakmethode erg belangrijk (hierover later meer). Het verschil is namelijk erg groot.

Gebruik microvezeldoekjes

Ten vijfde en tevens tot slot, probeer microvezeldoekjes te gebruiken. Hierdoor bespaart u enorm op water, schoonmaakmiddel en tijd. Er moet wel geïnvesteerd worden in een wasmachine, want deze doekjes moeten regelmatig gewassen worden. Maar in de praktijk maakt dat niet uit, want iedereen heeft thuis een wasmachine. Bovendien is er ook een mentaliteitsomslag nodig van uw personeel. Ruimtes die schoongemaakt zijn met deze doekjes ruiken niet meer als vanouds ‘schoon’ naar citroen. Terwijl ze wel degelijk schoon zijn. Schoner dan eerst zelfs. Hierover meer in het volgende stuk!

Schoonmaakmethodes

De schoonmaakmethodes die nu gebruikt worden door zowel particulieren als bedrijven zijn ruwweg te verdelen in drie categorieën.

De natte methode is de meest populaire methode. Met een emmertje sop en doek gaat men de ruimte te lijf. Doordat het vieze doekje wordt gewassen in de schone emmer wordt deze steeds viezer en verspreid u het vuil. Door de twee-emmer methode toe te passen vervalt dat probleem grotendeels, maar nog steeds verspilt u erg veel. Bovendien wordt hier altijd erg veel schoonmaakmiddel bij gebruikt.

De spraymethode is de tweede methode en meteen een stuk duurzamer en goedkoper. Het schoonmaakmiddel wordt op het doekje gesprayd. Tussendoor wordt het doekje gereinigd in een emmer schoon warm water. Dit levert twee voordelen op. Ten eerste is het middel geconcentreerder omdat u het niet vermengd met water. Ten tweede is de verspilling veel lager, vanwege de spraymethode. Een stuk ‘beter’ dus dan de natte methode!

Schoonmaken met microvezeldoekjes werkt zonder schoonmaakmiddel. Dit is dus veruit het duurzaamst en goedkoopst. Het (speciale) doekje wordt vochtig gebruikt. Het vuil hecht zich zo stevig aan het doekje, dat het niet loslaat in water. Zo kan een doekje dus echt alle viezigheid opnemen en niet meer loslaten totdat het heet wordt gewassen in de wasmachine. Vaak verwijdert dit vlekken sneller dan de andere methodes!

Schoonmaakbedrijven gebruiken natuurlijk heel veel verschillende methodes, afhankelijk van de situatie. Daarom is de voordeligste optie voor veel bedrijven om een schoonmaakbedrijf in te schakelen, zodat ze hier helemaal niet over na hoeven te denken. Aarzel dus niet om contact op te nemen met ons voor tips of om gewoon alles uit handen te geven. We staan u graag te woord!

Terug naar het overzicht